آموزش کودک, کودک (۳ تا ۱۲ سال), مجله کودک

آیا درباره نژادپرستی باید با بچه‌ها حرف بزنیم؟

گفتمان نژادپرستی با کودکان

در قسمت قبل درباره نژادپرستی و اهمیت صحبت درباره آن با کودکان زیر 6 سال صحبت کردیم. گفتگو در مورد تبعیض و نژادپرستی برای هر خانواده متفاوت است. ویژگی های فرهنگی و خانوادگی و شرایط جغرافیایی نیز متفاوت است، به دنبال پیچیدن نسخه یکسان نیستیم اما توصیه ما این است که هرچه والدین زودتر در این مورد با فرزندان خود صحبت کنند، بهتر است. مهمترین نکته ای که باید باز تکرار شود تاکید بر آموزش درباره نژادپرستی از سنین کمتر است. در این بخش از نحوه شروع گفتگوی پر اهمیت نژادپرستی با بچه‌ها برای کودکان بالای 6 سال می گوییم.

این مقاله توسط Unicef و در جهت مبارزه با نژادپرستی منتشر شده است. مجله کودک، گروه پژوهشی و آموزشی آی قصه این مطلب را در دو بخش ترجمه کرده است

نژادپرستی بچه‌ها

بچه‌های 6 تا 11 سال

کودکان در این سن بهتر می‌توانند در مورد احساساتشان صحبت کنند و مشتاق گرفتن پاسخ سوالاتشان هستند. آنها همچنین بیشتر با اطلاعاتی مواجه می‌شوند که هضمش برایشان دشوار است. پس ابتدا سعی کنید بفهمید دقیقا چه چیزهایی می‌دانند.

  1. کنجکاو باشید. گام نخست، گوش کردن به آنها و پرسیدن سوال است. مثلا از آنها بپرسید که در مدرسه، تلویزیون، یا رسانه‌های اجتماعی، چه چیزهایی در این مورد شنیده‌اند.
  2. در مورد نقش رسانه‌ها با هم بحث کنید. یکی از منابع اصلی اطلاعات فرزندانتان، اینترنت و رسانه‌های اجتماعی است. سعی کنید به آنها نشان دهید که به مطالبی که در اینترنت می‌خوانند و بحث و گفتگوهای آنلاین آنها علاقمند هستید. از این فرصت برای کشف نمونه‌هایی از کلیشه‌ها و تعصبات نژادی در رسانه‌های اجتماعی استفاده کنید از جمله اینکه “چرا برخی از مردم به عنوان افرادی شرور به تصویر کشیده شده و سایر مردم به شکلی عادی؟”
  3. با آنها با صراحت صحبت کنید. بحث و گفتگوهای صادقانه و روراست در مورد نژادپرستی، تنوع نژادی، و فراگیر بودن باعث می‌شود فرزندانتان به شما اعتماد پیدا کنند. این کار باعث می‌شود هر وقت سوال یا نگرانی خاصی برایشان پیش آمد، نزد شما بیایند. اگر شما در نظرشان، مشاوری قابل اعتماد باشید، احتمال اینکه در رابطه با این موضوع با شما صحبت کنند خیلی بیشتر خواهد شد.
نژادپرستی بچه‌ها

بچه‌های بالای 12 سال

نوجوانان قادرند مفاهیم انتزاعی را با وضوح بیشتری درک کنند و نظرات خود را نیز بیان کنند. بچه‌ها در این سن از آنچه که شما فکر می‌کنید بیشتر می‌دانند و احساسات خیلی قویتری نسبت به اینگونه موضوعات دارند. سعی کنید بفهمید چه احساسی دارند و چقدر در این زمینه اطلاعات دارند و آنگاه، گفتگو را ادامه دهید.

  1. ببینید چقدر در این زمینه اطلاعات دارند. سعی کنید بفهمید فرزندانتان درباره نژادپرستی و تبعیض نژادی، چقدر اطلاعات دارند. چه چیزهایی در این رابطه از طریق اخبار تلویزیون، مدرسه و دوستان خود شنیده‌اند؟
  2. از آنها سوال کنید. از فرصتهایی مانند رویدادهایی که در اخبار نشان می‌دهند استفاده کرده و باب گفتگو در مورد نژادپرستی را باز کنید. نظرشان را در اینباره بپرسید و آنها را با دیدگاههای مختلف آشنا کنید تا به میزان درک آنها وسعت ببخشید.
  3. آنها را تشویق کنید در این زمینه فعالتر باشند. فعال بودن در رسانه‌های اجتماعی برای بسیاری از نوجوانان از اهمیت بالایی برخوردار است. بعضی از آنها ممکن است تازه به فکر شرکت در فعالیتهای آنلاین افتاده باشند. آنها را تشویق کنید همین کار را بکنند و به شیوه‌ای فعالانه نسبت به مسائل نژادپرستانه واکنش نشان دهند.
نژادپرستی بچه‌ها

تنوع و گوناگونی نژادی را تجلیل کنید

سعی کنید راهی برای آشنا کردن فرزندتان با فرهنگ‌های مختلف و افرادی از نژادها و قومیت‌های متفاوت پیدا کنید. برقراری اینگونه تعاملات مثبت با دیگر گروههای نژادی و اجتماعی در سالهای اولیه زندگی، باعث کاهش تعصبات نژادی شده و آنها را ترغیب می‌کند با بچه‌هایی از گروههای نژادی مختلف دوست شوند. همچنین می‌توانید دنیای خارج را به درون منزل خود بیاورید. مثلا غذاهایی درست کنید که متعلق به فرهنگهای دیگر است، یا داستانها و افسانه‌های آنها را بخوانید و فیلمهای ساخت کشورهای دیگر را تماشا کنید.

حواستان به سوگیریهای نژادی که در کتابها و فیلم‌ها وجود دارد نیز باشد و به دنبال کتابها و فیلمهایی باشید که در آنها، مردمی که از گروههای نژادی و قومی مختلف هستند به اشکال گوناگون به تصویر کشیده شده است. مثلا فیلمهایی را پیدا کنید که در آن، بازیگرانی که از اقلیتهای نژادی هستند نقش شخصیت‌های پیچیده‌تر و یا نقش اول را بازی می‌کنند. این کار  سهم بسزایی در مقابله با کلیشه‌های نژادی و تبعیض‌آمیز دارد.

اگر فرزندانتان به مدرسه می‌روند، از معلم‌شان بپرسید که مسئله نژادپرستی به چه شکل در کلاس درس، و قوانین و مقررات مدرسه لحاظ شده تا از آن جلوگیری کرده و یا با آن مقابله شود. در جلسات گروهی والدین شرکت کنید تا دیدگاه و دغدغه‌های خود را با معلمان و مسئولین مدرسه در میان بگذارید.

نژادپرستی بچه‌ها

گذشته تاریخی کشورهای مختلف را با هم کنکاش کنید تا به شناخت بهتری نسبت به زمان حال برسید. وقایع تاریخی چون پایان آپارتاید در آفریقای جنوبی، جنبش حقوق مدنی در ایالات متحده و دیگر جنبش‌های عدالت‌خواهانه در سراسر جهان، نمادی از زخمهایی است که در گذشته بر مردم وارد شده و جوامع بشری هنوز هم در حال دست و پنجه نرم کردن با اثرات و آسیبهای بجا مانده از آن هستند. مطالعه و شناخت این وقایع می‌تواند چراغ راهی باشد و به ما نشان دهد که تا کجای مسیر را رفته‌ایم و هنوز چه مسیری در پیش‌رو داریم. این تجربیات مشترک باعث می‌شود فرزندتان بیشتر به دیدگاههای مختلف اعتماد کند و پذیرای آنها باشد.

از واژه “دیگران” استفاده نکنید و بگویید “سایر مردم”.

شما الگویی هستید که فرزندتان از آن پیروی می‌کند.

والدین، معرفین اصلی بچه‌ها به جهان خارج هستند. کارهایی که شما انجام می‌دهید و آنها می‌بینند درست به اندازه حرفهایی که از شما می‌شنوند از اهمیت برخوردار است.

پیش‌داوری و تعصب نیز درست مانند زبان، در طول زمان، یاد گرفته می‌شود. برای اینکه بتوانید به فرزندتان در شناخت و مقابله با تعصبات نژادی کمک کنید، اول باید روی خودتان کار کنید – از خود بپرسید آیا حلقه دوستان و کسانی که با آنها کار می‌کنید، نمایانگر تنوع و گوناگونی نژادی هست یا خیر؟

از هر فرصتی برای به چالش کشیدن نژادپرستی، نشان دادن مهربانی و دفاع از حقوق همه افراد برای داشتن عزت و احترام استفاده کنید.

در این مقاله سعی کردیم از نژادپرستی کودکان و صحبت درباره این موضوع مهم با کودکان بگوییم، امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای خواندن مطالب به روز فرزندپروری مجله کودک، تیم آموزشی و پژوهشی آی قصه را دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *