میدانیم که با آمدن ویروس کرونا از اسفند سال گذشته مدارس در سراسر دنیا تعطیل شدند. پزشکان و متخصصان امید داشتند با گرم شدن هوا در فصل تابستان کرونا نیز خداحافظی کند و برای همیشه برود. اما متاسفانه همه چیز آن طور که فکر میکردند پیش نرفت. اکنون نزدیک به آغاز فصل شروع مدرسه دعوا بر سر بازگشایی مدارس بالا گرفته است.
مجله کودک، گروه پژوهشی و آموزشی آیقصه سری به نقاط مختلف دنیا زده تا از روند بازگشایی مدارس در کشورهای دیگر با خبر شود.
حدود 105 کشور از 134 کشور دنیا که مدرسهها را تعطیل کرده بودند تصمیم گرفتند حتی با وجود پیدا نشدن واکسن و درمان کرونا مدرسهها را باز کنند. 59 کشور از این 105 کشور تا تاریخ آگوست 2020 مدارس خود را با حفظ نکات بهداشتی لازم باز کردند. البته 6 کشور از جمله سوئد، تایوان، نیکاراگوئه اصلا مدارس را تعطیل نکردند.

بیماری کرونا از ووهان چین شروع شد و حدود 4600 نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادند اما چین جزء اولین کشورهایی بود که با بازگشایی مدارس میخواست نشان دهد که اوضاع تحت کنترل است. زدن ماسک در تمام مقاطع الزامی، میزها تک نفره و کلیه پروتکلهای بهداشتی رعایت میشود.
برزیل، هند و آمریکا همچنان در صدر جدول ابتلا به بیماری و مرگ و میر قرار دارند. به همین دلیل گمانهزنیها برای بازگشایی مدارس در این کشورها بیشتر است. برزیل که قرار بود در آگوست مدارس را باز کند مدام در حال تغییر تاریخ است. هند همچنان سردرگم و آمریکا هنوز تصمیمی نگرفته است.
روسیه نزدیک به 1 میلیون مبتلا و 17800 نفر جان باخته بر اثر کرونا داشته است. با این وجود تصمیم به بازگشایی مدارس گرفت. مدارس روسیه نیز از اول سپتامبر باز شدهاند.
زمان برگزاری کلاسها و زنگ تفریح بصورت متناوب خواهد بود تا از ازدحام جمعیت در نقاط مشاع مدرسه جلوگیری شود. دمای بدن بچهها در مدرسه چک میشود. بچههایی که علائم شبیه آنفلوآنزا دارند، از بقیه جدا میشوند. به کودکان توصیه میشود که ماسک بزنند ولی اجباری نیست. معلمان مدرسه باید همیشه ماسک بزنند مگر اینکه در حال دادن درس جدید باشند یا در فاصله ایمن از دانشآموزان ایستاده باشند. و البته از آموزش آنلاین به عنوان گزینه جایگزین استفاده نخواهد شد.

تایوان یکی از 6 کشوری بود که در طول شیوع کرونا مدارس را تعطیل نکرد. شاید چون تنها 493 نفر به این بیماری مبتلا و 7 نفر جان خود را از دست دادند. تایوان از ابتدا تدابیر شدید بهداشتی را اعمال کرد. همه دانشآموزان و کارکنان ملزم به پوشیدن ماسک چه در فضای باز و چه در فضای بسته هستند. میزها تک نفره و با حفاظ جایگزین میزهای قبلی شدهاند. فاصله اجتماعی با وجود پنجره های باز و تهویه مداوم هوا کاملا رعایت میشود.
در اروپا نیز با فروکش کردن آمار مبتلایان مدرسهها نیز باز شدند.
بریتانیا با 386000 مبتلا و 41500 مرگ بر اثر کرونا بالاترین آمارها را در اروپا دارد. حتی با وجود امارهای جدید بیماران و مرگهای ثبت شده اما زودتر از کشورهای دیگر مدرسهها را باز کرد.
مدارس ابتدایی انگلستان از اول ژوئن بازگشایی شده و کار خود را با تعدادی گروه که بر اساس سال تحصیلی تقسیم بندی شده، آغاز کردند. دانشآموزان مقطع متوسطه 15 تا 18 سال نیز از 15 ژوئن به مدارس بازگشتند. دانشآموزان تمامی مقاطع تحصیلی طی همین هفته و بصورت تمام وقت سر کلاسها حاضر شدند. مدارس اسکاتلند از 11 اوت بازگشایی شدند.
بررسی زمینهیابی که اخیرا در اغلب مدارس انگلیسی زبان انجام شده نشان میدهد که بیشتر این مدارس، کلاسهای درسی را به گروههای کوچکی بنام «حباب» تقسیم کرده و تمامی این گروهها فاصله ایمنی را با یکدیگر رعایت میکنند تا میزان خطر ابتلا به ویروس را به حداقل برسانند. طبق این زمینهیابی انجمن ملی مدیران مدارس، اکثریت قریب به اتفاق مدارس قصد دارند زمان زنگ تفریح و زمان شروع متناوب کلاسها را تغییر دهند.
قوانین مربوط به زدن ماسک صورت و سایر تجهیزات محافظتی در مقاطع مختلف با هم فرق دارد: در انگلستان، دانشآموزان متوسطه در صورت اجباری بودن قرنطینه در محلههای خودشان، تنها ملزم به زدن ماسک در فضاهای عمومی هستند. در اسکاتلند اما، بچهها هنگام رفتن به مدرسه مجبور به زدن ماسک هستند.

می توان گفت فرانسه بعد از بریتانیا و ایتالیا بیشترین آمار مرگ بر اثر کرونا در اروپا را دارد، چیزی قریب به 30700 نفر قربانی و 324000 مبتلا، اما فرانسه نیز توانست جلوی مرگ بیشتر را بگیرد و با اقدامات بیشتر و تثبیت این روند مدارس را به روی دانشآموزان باز کند.
مدارس فرانسه از اول سپتامبر به روی دانشآموزان باز شدند.
دانشآموزان بالای 11 سال باید همیشه و در همه حال، حتی داخل مدرسه و فضاهای بسته ماسک بزنند. مدارس موظفند اختلاط گروههای کلاسی را محدود کنند و جهت تهویه مناسب و ضدعفونی کلاسها اقدام نمایند.
حضور در کلاس اجباری است، البته مدارس آزادند با افزایش موج شیوع کرونا، برنامه خود را تغییر داده و حضور در کلاسها را مثلا برای چند روز تا چند هفته محدود کنند. اما در صورت شیوع شدید کرونا در منطقه، مدارس میتوانند بصورت موقت کلاسها را تعطیل کنند.
بچههای مهدکودک که در یک گروه کلاسی هستند، مجبور به رعایت فاصله اجتماعی نیستند. مدارس ابتدایی قادرند کلاسها را به گروههای 8 تا 15 نفره تقسیم کنند که نیمی از روز را در کلاس درس حاضر شده و نیم دیگر را در منزل و بصورت آنلاین درس میخوانند. در مقطع متوسطه، تمامی دانشآموزان باید حداقل چند روز در هفته در کلاسهای درس حاضر شوند.

آلمان توانست مرگ و میر بر اثر کرونا را در مرز 9500 نفر نگهدارد و با مجموع 251400 نفر مبتلا به این بیماری، سال تحصیلی را آغاز کند.
از ابتدای ماه اوت، تمامی بچهها بصورت تمام وقت به سر کلاسها بازگشتهاند. در اکثر ایالتهای کشور، دانشآموزان و معلمان مجبور هستند در فضاهای سر بسته ماسک بزنند مگر زمانی که پشت میز نشستهاند. بدنبال انتقادات والدین و پزشکان، ایالت نوردراین-وستفالن، زدن ماسک سر کلاس درس را برای دانشآموزان سال بالایی اجباری کرد.
در زمان زنگ تفریح، بچههای هر کلاس یا گروههای کلاسی باید در نقاط مختلفی از مدرسه و دور از هم قرار بگیرند. تا جای ممکن، پنجره کلاسها باید باز نگهداشته شود. بیشتر معلمان به سر کلاسها برگشتهاند ولی مبارزین کمپینها در حال تلاش هستند تا از آنها محافظت بیشتری بعمل آید. در صورت بروز شرایط خاص، برخی از دروس همچنان بصورت آنلاین برگزار خواهند شد.
ایتالیا جزء کشورهایی در اروپا بود که بیشترین میزان ابتلا و مرگ بر اثر کرونا را داشت. 277600 بیمار مبتلا به کرونا و 35500 مرگ آمار تا این لحظه است. البته ایتالیا توانست جلوی رشد این آمار را تا مرگ تقریبی 7 نفر در روز پایین بیاورد اما با امید به کنترل بیشتر بیماری، تصمیم دارد مدرسهها را باز کند.
قرار است مدارس در بیشتر مناطق کشور از 14 سپتامبر بازگشایی شوند. اقدامات لازم برای به حداقل رساندن میزان سرایت ویروس هنوز در حال نهایی شدن هستند.
جهت کمک به رعایت فاصله اجتماعی، ساعات ورود به مدرسه کمی متغیر بوده و میزهای جدید تک نفره نیز طی هفتههای آتی در کلاسهای درس گذاشته خواهد شد. پوشیدن ماسک برای تمامی کسانی که وارد مدرسه شده و یا از آن خارج میشوند اجباری است ولی در صورت رعایت حد فاصله مناسب بین میزها، معلمان و دانشآموزان میتوانند ماسک خود را بردارند.
برخی از مدارس متوسط دارای کلاسهای بزرگتر اعلام کردهاند که در نظر دارند برای جلوگیری از ازدحام جمعیت، ترکیبی از آموزش از راه دور و آموزش حضوری سر کلاس را بکار گیرند. دولت موافقت کرده تا بودجه بیشتری را برای افزایش سیستم حمل و نقل عمومی اختصاص دهد تا به این ترتیب، امکان جابجایی ایمن بچهها از منزل به مدرسه فراهم شود.
در صورت ابتلای یکی از دانشآموزان یا معلمان، تصمیم بر سر تعطیلی کلیه مدارس، برخی از کلاسها و یا قرنطینه کردن افرادی که مستقیما با شخص بیمار در تماس بودهاند به عهده مدیران مدارس و مقامات بهداشتی است.

در اسپانیا آمار مبتلایان 517000 نفر و مرگ و میر قریب به 29000 نفر است اما با کنترل کردن این بیماری و نداشتن هیچ مورد مبتلا و مرگ جدید تصمیم به بازگشایی مدارس گرفتند.
مدارس ابتدایی و متوسطه، سال تحصیلی جدید را طی سه هفته اول سپتامبر آغاز میکنند.
حضور در مدرسه و زدن ماسک در کلاس درس برای بچههای شش ساله و بالاتر اجباری است. دانشآموزان باید دست خود را حداقل پنج بار در روز بشویند. رعایت فاصله اجتماعی الزامی است، ولی بچههایی که در یک گروه «حباب» هستند (گروه کوچکی متشکل از چند دانشآموز که باید فاصله خود را از دیگر گروهها حفظ کنند) میتوانند در کنار هم باشند. هر روز صبح، دمای بدن بچهها در مدرسه یا خانه چک میشود.
سوئد هیچ وقت تصمیم به تعطیلی مدرسهها نگرفت. با میزان مبتلایان 84900 نفر و مرگ 5800 نفر توانست جلوی گسترش بیشتر این بیماری را بگیرد و مدتهاست گزارشی از بیمار یا مرگ جدید نداشته است.
مدارس سوئد در طول شیوع کرونا همچنان باز باقی ماند و پس از تعطیلات تابستان، از اواسط ماه اوت پذیرای بچهها بوده است. تصمیم بر سر نحوه کنترل و مدیریت شیوع احتمالی ویروس، از جمله تعطیلی برخی مدارس، بر عهده مقامات محلی است.
هر مدرسه خود مسئول پیگیری رعایت یا عدم رعایت دستورالعملهای مربوط به فاصلهگذاری اجتماعی و بهداشت میباشد. زدن ماسک اجباری نیست.
برخی مناطق شهرداری به منظور جلوگیری از ازدحام جمعیت در وسایل نقلیه عمومی، اقدام به تغییر برنامه مدارس کردهاند. بر اساس گزارش مشترکی که توسط مراکز بهداشت عمومی سوئد و فنلاند تهیه شده، در مقایسه با کشور همسایه یعنی فنلاند که در آن، مدارس بطور موقت تعطیل شده بود، باز نگهداشتن مدارس سوئد در فصل بهار منجر به افزایش میزان شیوع کرونا در میان دانشآموزان نگردید.
مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی آی قصه این مطلب را برای شما گردآوری کرده است. برای خواندن مطالب به روز فرزندپروری ما را دنبال کنید.