وقتی کودک نوپاتون رو میخوابونید،فکر میکنید میتونید در آرامش به کارهاتون برسید؛ اما گاهی محاسبتون اشتباه از آب درمیاد! و کودکتون گاه بیگاه در شب از خواب بیدار میشه.
یادتون باشه سالهای اول بزرگ شدن کودکتون جزو سختترین سالهای زندگی شما است و بحث خواب و بیداریش هم یکی از چالشهاست. اگه کودکتون شبها نمیخوابه میتونید مقاله ما رو با عنوان «چرا بچههای نوپا نمیخوابند» بخونید.
بیدارشدن کودکتون در شب هم دلایل مختلف داره که به نظر ما اگه علتش رو بدونید و بتونید اونو حل کنید، هم کودکتون و هم خودتون به آرامش میرسید!
در این مقاله میخوایم درمورد دلایل بیدارشدن بچهها تو شب رو نام ببریم و راهحلش هم ارائه بدیم:
چرا بچه من شبا بیدار میشه؟
اکثر نوزادا میتونن ۶ تا ۸ ساعت به صورت مداوم و ثابت در شب بخوابند. منطقیه که بچههای ۹ تا ۱۲ ماه هم در شب به صورت مداوم خواب باشند و گاهی هم از خواب بلند شن. زمانی بیدار شدن بچههاتون به مشکل تبدیل میشه که بیشتر از چند دقیقه باشه و چندین بار هم در شب اتفاق بیفته.
اگه برای شما هم بیدار شدن کودکتون به یه معضل تبدیل شده، حتما به خاطر یکی از دلایل زیره:
بچه یاد نگرفته خودش بخوابه!
به این مشکل میگن «inappropriate sleep onset associations».
بین بچههای ۶ تا ۳۶ ماه اتفاق میوفته البته امکان داره کوچیکتر یا بزرگتر از این سن هم بچهها به این مشکل برخورد کنند.
حالا یعنی چی؟ یعنی بچه شما با یه شرایط خاصی میخوابه مثلا باید پشت گردنش رو نوازش بدید یا روی پاتون بذارید و تکونش بدید یا در طول شب پستونک بخوره تا بخوابه.
اگه در طول شب از خواب بلند شد و تو این شرایط نبود، شروع به گریه میکنه تا شما برگردید. مشکل اینه که کودک شما یاد نگرفته خودش بخوابه.
راهحلش چیه؟
شما میتونید به کودکتون آموزش بدید که چجوری خودش در حالی که خوابآلودهاس به رختخواب بره و بخوابه.
گاهی ممکنه تغییر زمان خواب کودکتون ۳۰ دقیقه دیرتر اتفاق بیفته، اشکال نداره و به این روند کمک میکنه. امکان داره چند شب اول رو کودک سر و صدا کنه اما کم کم یاد میگیره که بخوابه و دیگه بیدار نشه.
کودکتون گشنهاس:
این موضوع مربوط به بچههاییه که فقط یک تا ۲ بطری شیر خوردن و نصفهشب بلند میشن چون گرسنه هستند. اگه کودکتون بیشتر از یهسالشه،سالمه،شبها چندبار شیر میخوره و نیاز به تعویض پوشک داره،احتمالا این موضوع میتونه مشکل شما باشه.
راهحلش چیه؟
«بچه رو از شیر بگیرید!» درست حدس زدید. حجم بطریها رو یهذره کم کنید یا فواصل بین شیردهی رو یک ساعت در شب افزایش بدید. میدونیم از شیر گرفتن بچه کار خیلی سختیه چون کودکتون واقعا گرسنهاس اما شما باید اینکار رو کنید تا روند خواب کودکتون در شب بهتر بشه.
کودکتون مشکل پزشکی داره
خیلی از مشکلات رایج پزشکی تو علت اختلال خواب نادیده گرفته میشن. در صورتی که امکان داره خیلی از این مشکلات خواب کودکتون رو مختل کنه. مثلا اگه کودک شما مدام تو شب سرفه میکنه ممکنه آسم داشته باشه و نیاز به درمان باشه.رفلاکس اسید هم با شکمدرد و استفراغ تو شب همراهه و کلی بیماری دیگه که ما اونا رو نادیده میگیریم.
راهحلش چیه؟
توصیه ما اینه هرکدوم از این موارد رو در کودکتون دیدید حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید.

تلویزیون حواسشو پرت میکنه!
تلویزیون روشن تو اتاقتونه؟ صداشو کم کنید یا تلویزیون رو از اون اتاق خارج کنید. کودکتون با خواهر و برادرش اتاق مشترک داره؟ این مورد مدیریت شببیداری کودکتون رو دشوار میکنه. چون اگه یکی از بچهها از خواب بلند بشه اون یکی هم بیدار میشه و خوابوندنشون دردسر داره. هرکدوم از این موارد میتونن دلیلی باشن برای اینکه کودکتون شبا از خواب بیدار بشن.
بچه کوچیکتر تو خونه دارید؟
وقتی نوزاد جدید وارد خانواده میشه، حتما خیلی از شما در برخورد کودک نوپاتون با نوزاد مشکل دارید. یکی از این مشکلات خواب کودک بزرگتره؛ به خصوص اگه تو یه اتاق بخوابن. چون نوزاد در طول شب مدام از خواب بلند میشه و گریه میکنه و کودک دیگه نمیتونه بخوابه. در این مورد میتونید برای کودک نوپاتون در شب از دستگاه صدا استفاده کنید. این دستگاه، وایتنویز و اصوات آرامشبخش پخش میکنه تا کودکتون به خواب بره.
البته ما هم در آیقصه مجموعه وایتنویز به نام «خوابآوا» داریم که به کودک خردسال شما خواب آرومی رو هدیه میکنه.
کودکتون برای مدت زمان طولانی تو رختخوابه!
بعضی بچهها به سندرم «بیش از حد در رختخواب موندن» دچارن. این سندرم ممکنه در کودکان نوپا که دارن بزرگ میشن رخ بده. در این مورد بزرگسالا سعی میکنن همون برنامه قبلی خواب رو که در یکسالگی برای بچهها تعیین کردن در ۳ سالگی هم تکرار کنند.
مثلا کودکتون در یکسالگی از ساعت ۶ عصر تا ۶ صبح میخوابه. این مقدار خواب در این سن مناسبه اما در سن ۳ سالگی این مدت زمان طولانیه و کودک چندساعت اضافی در رختخوابش میمونه. نیاز به خواب کودک ممکنه از ۱۴ ساعت به ۱۱ ساعت در هر۲۴ ساعت کم بشه،اگه همون برنامه خواب قبلی رو تکرار کنید، کودکتون یک تا دو ساعت در شب بیدار میشه.
پس برنامه خواب بچه رو براساس سن مناسبش و میزان خوابی که نیاز داره، تعیین کنید.
در پایان…
امکان داره دلایل دیگه هم باعث بشه کودکتون شب از خواب بلند بشه. سعی کنید آرامشتون رو حفظ کنید، به آرامی بغلش کنید و به رختخوابش برگردونید. اما حتما به دنبال دلیل بیدارشدن کودکتون در شب باشید چون ممکنه بعدا به یه مشکل جدی تبدیل بشه.