رفتار کودک, کودک (۳ تا ۱۲ سال), مجله کودک

آیا در دعواهای بین خواهر و برادر مداخله کنیم؟

مجله کودک، دعواهای بین خواهر و برادر

دعواهای بین خواهر و برادر چیزی نیست که بتوان جلویش را گرفت، اما این طور هم نیست که نشود کنترلش کرد. در مقاله قبل از رقابت بین خواهر و برادرها و جلوگیری از آن گفتیم، در این قسمت به مداخله والدین و نحوه عکس العمل به دعواهای پیش آمده می پردازیم.

متن زیر از سایت معتبر health.clevelandclinic ترجمه شده است. گروه آموزشی و پژوهشی مجله کودک در این مطلب شما را با چالش رقابت خواهر و برادرها آشنا می‌کند.

زمانی که این دعواهای اجتناب‌ناپذیر اتفاق می‌افتند، چه کار می‌کنید؟ در اینجا، 5 روش مختلف برای برخورد با مشاجرات بچه‌ها به شیوه­ای مثبت به شما ارائه می‌گردد:

مجله کودک، دعواهای بین خواهر و برادر
  • هر دو طرف دعوا، به یک اندازه مقصرند: معمولا زمانی که وقایعی که منجر به بروز دعوا شده اند در حال رخ دادن هستند، شما در صحنه حاضر نیستید. پس بجای اینکه تقصیر را گردن یکی بیندازید، روی نقشی که هر یک از بچه‌ها در بروز مشکل بوجود آمده داشته‌اند تمرکز کنید.
  • به حرف‌هایشان گوش کنید: اکثر بچه‌ها حین دعوا، درمانده و احساساتی هستند. به حرف‌هایشان گوش کنید و به احساساتشان احترام بگذارید. درست است که این احساسات، دلیل موجهی برای بروز چنین رفتارهای منفی و پرخاشگرانه‌ای نیست، اما اگر بچه‌ها حس کنند که والدین به حرف آن‌ها گوش کرده و به آنها توجه می‌کنند، احتمال اینکه با هم همکاری کنند بیشتر خواهد بود. اگر فرزندتان شروع به ضرب و شتم کرد، برایش تصریح کنید که این رفتار خشونت ­­­آمیز به هیچ وجه قابل قبول نیست. به آن‌ها بگویید که تنها با استفاده از کلمات و حرف زدن می‌توانند مشکلات را حل کنند و شما همیشه در کنارشان خواهید بود و به حرف‌هایشان گوش خواهید کرد.
مجله کودک، دعواهای بین خواهر و برادر
  • ابزارهایی برای حل مساله در اختیار بچه‌ها بگذارید: برای جلوگیری از بروز مشاجرات در آینده، از اختلافاتی که بین آن‌ها است به عنوان فرصتی برای دادن ابزارها و وسایلی به آنها برای حل مشکلات استفاده کنید. به آن‌ها نشان دهید چطور می‌توانند با هم به توافق برسند، چطور می‌توانند به طریقی مثبت­تر و مناسب­تر با یک موقعیت یکسان برخورد کنند.
  • کودکان را در خلوت و بدور از چشم دیگران تنبیه کنید: اگر دعوای بین بچه‌ها به حدی شدید بود که مجبور شدید آن‌ها را تنبیه کنید، بصورت خصوصی و دور از چشم دیگران با آن‌ها صحبت کنید. چون اگر جلوی بقیه اعضاء خانواده، او را تنبیه کنید، باعث می‌شود خجالت بکشد که این مساله خود، آتش دشمنی بین آن‌ها را شعله‌ورتر خواهد کرد. اینجا زمانی است که باید درسی را به بچه‌ها یاد دهید – و آن اینکه، همه­ چیز را اعلام عمومی نکنید.
  • برگزاری جلسات خانوادگی: اعضاء خانواده را دور هم جمع کنید و با هم صحبت کنید تا همه این فرصت را پیدا کنند که حرفشان را بزنند. این جلسات همچنین فرصتی است برای تعیین قوانین منزل که اعضاء خانواده می‌توانند بر سر آن، به توافق برسند. قوانین را روی کاغذ بنویسید و در قسمت پرتردد خانه مثل آشپزخانه نصب کنید تا تعهد و وظیفه همه اعضاء در ایجاد یک خانواده شاد و سالم را به آن‌ها گوشزد کنید.
مجله کودک، دعواهای بین خواهر و برادر

دعوا و مشاجرات بین خواهر و برادرها در دوران قرنطینه شدیدتر می‌شود

تحت شرایط غیرعادی که در حال حاضر با آن روبرو هستیم، دعوای بین خواهر و برادرها حتی شدیدتر و بیشتر هم خواهد شد. بنا به اظهارات دکتر نور: “در شرایطی که مجبوریم ماسک بزنیم، خود را منزل قرنطینه کنیم و از گرفتن دست دیگران و بغل کردن همدیگر خودداری نماییم، نه تنها والدین باید یک ساختار منظم برای برنامه روزانه‌شان داشته باشند، بلکه باید تنوع فعالیت‌های خانوادگی را هم افزایش دهند تا حوصله بچه‌ها سر نرود.”

بازی‌های رایانه‌ای و رسانه‌های اجتماعی، بخش قابل توجهی از فرهنگ فعلی را تشکیل می‌دهند، با این حال، باید بر فعالیت‌های فرزندانتان، و کسانی که این فعالیت‌ها را با آن‌ها انجام می‌دهند و مدت زمانی که با دستگاه‌های الکترونیک صرف می­کنند نظارت کامل داشته باشید.   

دکتر نور در ادامه می‌گوید: “طوری برنامه بریزید که یکی از فرزندانتان مشغول بازی با اینترنت و فرزند دیگر به کار دیگری مشغول باشد و آن‌ها را تشویق کنید بیشتر بازی‌های تخته‌ای که چند نفره هستند را انجام دهند. در شرایط سخت و پرتنش، انجام فعالیت‌های بدنی ایده خوبی است چراکه باعث کاهش استرس آن‌ها خواهد شد.”

برای اینکه انرژی بچه‌ها را تخلیه کنید،  می‌توانید آن‌ها را به اردوهای آموزشی ببرید و تمریناتی همچون درازنشست، پروانه زدن (پرش پروانه‌ای)، بازی جفتک چارکش، یا روی زمین چمباتمه زدن و مثل اردک راه رفتن را انجام دهید.

هرچقدر هم که شما تلاش کنید جلویش را بگیرید، باز هم خواهر و برادرها با هم دعوا خواهند کرد. اما تکنیک‌های حل مساله که امروز به آن‌ها یاد می‌دهید، در آینده و هرچه بزرگتر می‌شوند، به خوبی به کارشان خواهد آمد.

در این مقاله کوتاه سعی شد تا به نکات اصلی دعواهای بین خواهر و برادر پرداخته شود، امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد. برای خواندن مطالب به روز فرزندپروری مجله کودک، تیم آموزشی و پژوهشی آی قصه را دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *