رفتار کودک, کودک (۳ تا ۱۲ سال), مجله کودک

چگونه در کودکان اعتماد به نفس ایجاد کنیم؟

اعتماد به نفس کودکان

بچه‌ها از وقتی پا به این دنیا می‌ذارند، در حال یادگیری مهارت‌های مختلف هستند، وقتی هم بزرگ می‌شند نیاز به اعتماد به نفس دارند تا از این مهارت‌ها استفاده کنند.

هرچقد سن بچه‌ها بیشتر میشه، نیاز دارند که اعتماد به نفسشون افزایش پیدا کنه. بچه‌ها باید یاد بگیرند تا به استعدادها و ظرفیتشون تکیه کنند و در عین‌حال یاد بگیرند که اگه شکست خوردند چیکار کنند و ناامید نشند.

در این مقاله بهتون آموزش میدیم که نشانه‌های کودک با اعتماد به نفس بالا و اعتماد به نفس پایین چیه و چگونه اعتماد به نفس کودکان رو افزایش بدید.

چه چیزی روی اعتماد به نفس تاثیر داره؟

میزان اعتماد به نفس آدما به عوامل زیادی بستگی داره مثل:

  • مسائل ژنتیک و شخصیت
  • سن و میزان سلامتی
  • حستون از هویت شخصیتون
  • کیفیت محیط خونه‌اتون بین سن ۰-۶
  • طرز فکر شما و اینکه چقد خودتون رو با دیگران مقایسه کنید
  • میزان احساس تعلق شما به خانواده یا گروه اجتماعیتون
  • اینکه چقد شما حس عشق و محبت به خودتون دارید
  • نحوه تعامل و واکنش شما نسبت به رفتار دیگران
  • اعتماد به نفس شما در توانایی و استعدادی که دارید، چقده و تا چه اندازه خودتون رو شایسته می‌دونید.

البته خبر خوب اینکه اعتماد نفس یه موضوع ثابت و همیشگی نیست و می‌تونه تغییر کنه و خیلی چیزهای دیگه بهش بستگی داره.

در چه سنی اعتماد به نفس در کودک رشد می‌کنه؟

اعتماد به نفس اوایل کودکی آروم آروم ظاهر می‌شه و با بالارفتن سن، رشد می‌کنه. احتمال داره اعتماد به نفس بین سن ۴ تا ۱۱ سال در بچه ظاهر بشه و تا سن ۱۵ سالگی یه روند ثابتی داشته باشه. بعد تا سن ۶۰ سالگی دارای فراز و فرودهاییه.

چرا اعتماد به نفس مهمه؟

اعتماد به نفس می‌تونه رو تمام جنبه‌های زندگی کودک تاثیر بذاره؛ از نحوه تصمیم‌گیریشون برای زندگی تا انجام کارهای جدید.

بچه‌هایی که نسبت به خودشون حس خوبی دارند، اعتماد به نفس هم دارند تا کارهای جدید رو یاد بگیرند. اونا به کاری که انجام می‌دن افتخار می‌کنند و با اشتباهاتشون هم کنار میان. یعنی تلاش می‌کنند تا دوباره اون کار رو انجام بدن حتی اگه دفعه اول شکست خورده باشن.

حالا در مقابل، کودکان با اعتماد به نفس پایین هستن. اونا به خودشون نامطمئنن. به دیگران اجازه میدن هرجور دلشون می‌خواد باهاش رفتار کنند. نمی‌تونند از خودشون دفاع کنند و خیلی هم راحت دربرابر مشکلات تسلیم و ناامید می‌شوند.

در اینفوگرافی زیر مشخصات کودک با اعتماد به نفس بالا و اعتماد به نفس پایین رو می‌بینید:

کودک با اعتماد به نفس بالا و کودک با اعتماد به نفس پایین

چجوری اعتماد به نفس کودک رو بالا ببریم؟

هرچقد بچه‌ها بزرگتر می‌شند،آماده هستند تا مهارت‌های جدید یاد بگیرند و همزمان اعتماد به نفسشون هم رشد می‌کنه.

در ادامه براتون راه‌حل‌هایی که می‌تونه به افزایش اعتماد به نفس کودکتون کمک کنه رو نام می‌بریم:

الگوی اعتماد به نفس کودکت باش

حتی اگه خودتون با اعتماد به نفستون مشکل دارید اما سعی کنید با مثبت‌اندیشی و تلاش به یه نمونه خوب اعتماد به نفس برای کودکتون تبدیل بشید. البته این موضوع به این معنی نیست که خودتون رو تحت فشار قرار بدید تا یه آدم کامل باشید. فقط به استرس‌هاتون آگاه باشین اما روش تمرکز نکنید. فقط به چیزهای خوب فکر کنید.

از شکست‌هات ناراحت نشو

به بچه‌هاتون آموزش بدید که همه می‌تونند اشتباه کنند و مهم‌ترین موضوع اینه که از شکست‌ها درس بگیرند.

آدمای با اعتماد به نفس بالا اجازه نمی‌دن ترس از شکست مانع راهشون بشه. نه اینکه اونا هیچ‌وقت شکست نمی‌خورن. نه! بلکه می‌تونند از شکستاشون درس بگیرند.

بچه‌ها رو تشویق به انجام کارهای جدید کنید

به جای اینکه تمام انرژی بچه‌ها رو صرف یسری چیزهای تکراری کنید،اونا رو با مسائل متنوع و متفاوت روبرو کنید. تجربه‌های جدید اعتماد به نفس و ظرفیت بچه رو افزایش میده.

اجازه بدید بچه‌ها شکست بخورند

طبیعیه که شما به عنوان پدر و مادر بچه بخواید ازش درمقابل شکست‌ها محافظت کنید. اما یادتون باشه، آزمون و خطاها باعث میشه بچه یاد بگیره بالاخره سرراه رسیدن به هدفش مشکل هست و اشکالی نداره که با موانع روبرو بشه و شکست اصلا هم ترسناک نیست.شکست‌ها حتی می‌تونند بچه‌ها رو تحریک کنند تا  بیشتر تلاش کنند.

از سرسختی بچه‌ها درمقابل شکست‌ها تعریف کنید

اینکه بچه‌ها یاد بگیرند درمقابل سختی‌ها تسلیم نشوند، مهم‌ترین مهارته. اعتماد به نفس داشتن به معنی موفقیت در همه کارها نیست بلکه درمورد تلاش مداوم درمقابل شکست‌هاست.

به بچه‌‌ها کمک کنید علایقشونو بشناسند.

اگه بچه‌ها علایقشون رو بشناسند و دنبال کنند، باعث میشه هویتشون شکل بگیره. شناخت شخصیت و هویت در افزایش اعتماد به نفس خیلی کمک می‌‌کنه. درکنارش رشد استعدادهای بچه هم باعث رشد عزت نفس و اعتماد به نفسش میشه.

کودکتون رو دوست داشته باشید

هدف تعیین کنید

هدف‌های واضح و روشن تعیین کنید. رسیدن به این هدف‌ها باعث میشه کودکتون حس قوی‌بودن داشته باشه. به کودکتون کمک کنید آرزوها و رویاهاشو به یه هدف عملی تبدیل کنه. برای این‌کار اول اونو تشویق کنید یه لیست از چیزهایی که دوست داره بهشون برسه، تهیه کنه. بعد تمرین کنه که هدفای رویایی و دست نیافتنی رو به هدف‌های کوچک و قابل سنجش تبدیل کنه. در پایان هم شما پدر و مادر باید بهش کمک کنید تا علایقشو اولویت‌بندی کنه و مهارت‌هایی که باعث میشن اون به اهدافش برسه رو یاد بگیره.

از تلاشش تعریف کنید

تعریف و تمجید از بچه‌ها به خاطر تلاششون خیلی خوبه. اما مهم‌تر از اون، بچه باید بدونه شما به خاطر تلاشش به اون افتخار می‌کنید. البته توجه داشته باشید یاد گرفتن مهارت‌های جدید کار سختی‌ست و امکان داره کودکتون سریع به نتیجه نرسه. با اینحال اون باید بدونه که شما تلاشاش رو می‌بینید و براش ارزش قائل هستید.

 تو کارها شریکشون کنید

شاید اولش بچه‌ها شکایت کنند اما حس خیلی خوبی دارند اگه در کاری که مناسب سنشونه شریک بشوند؛مثل جمع کردن اسباب‌بازی‌ها تا شستن ظرف‌ها و نگه‌داری از خواهر و برادر کوچکتر.

نقض‌ها رو بپذیره

ما به عنوان بزرگسال می‌دونیم آدم کامل وجود نداره و مهمه که بچه‌ها هم اینو بدونند. به همین خاطر بهشون آموزش بدید که هرچی که در تلویزیون،مجله یا شبکه‌‌های اجتماعی می‌بینه، واقعی نیست و نمی‌شه همه خوشحال و موفق و خوش‌پوش و رویایی باشند. بهشون توضیح بدید که نقص جزوی از آدم‌بودنه و هیچ‌مشکلی در اون نیست.

اونا رو برای موفقیت آماده کنید

داشتن چالش برای بچه‌‌ها خیلی خوبه اما باید بهشون یه فرصت داد تا موفقیت رو پیدا کنند. پس به بچه‌‌ها کمک کنید فعالیت‌هایی که بهشون آرامش و اعتماد به نفس می‌ده رو پیدا کنند. بعد خودشون رو برای چالش‌های بزرگتر آماده می‌کنند.

محبتتون رو نشون بدید

به بچه‌ها نشون بدید که عاشقشون هستید چه در کاری موفق باشن چه شکست بخورن. حتی اگه به خاطر یه نمره بد از دستشون ناراحتید. بچه‌‌هاتون باید بدونند که از نظر شما، اونا در همه حال عالین نه فقط وقتی کارهای خوب انجام می‌دهند. حس خوب و ارزشمند بودن رو بهش منتقل کنید حتی اگه اونا نسبت به خودشون حس خوبی نداشتند.

در پایان…

افزایش اعتماد به نفس در کودکان خیلی مهمه و می‌تونه بسیاری از جنبه‌های زندگیشون رو تحت تاثیر قرار بده. پس با آموزش درست به کودکانتون یاد بدید که چگونه اعتماد به نفس خوبی داشته باشه و زندگی رو با تمام شکست‌ها و پیروزی‌هاش بپذیره و تنها روی هدفش تمرکز کنه تا به اونچیزی که می‌خواد دست پیدا کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *