در مقاله کمک به کودکان برای مصرف دارو، درباره مقاومت کودکان در مقابل خوردن دارو و مشکلات آن گفتیم، اما در این مطلب صحبت از وقتی بچهها بهصورت تصادفی مصرف دارو را فراموش میکنند.
این مقاله از سایت معتبر infoaboutkids توسط مجله کودک، تم پژوهشی و آموزشی آی قصه ترجمه شده است.

در بسیاری از مواقع، کودکان و نوجوانان بطور کاملا تصادفی، داروهایشان را سر وقت مصرف نمیکنند – حال یا بدلیل فراموشی یا به این دلیل که از یک سیستم یادآوری مناسب بهرهمند نیستند. در اینجا، روشهای سادهای جهت یادآوری زمان مصرف دارو به کودکان و نوجوانان ارائه خواهد شد که به شرح زیر است:
- از فروشگاه مواد غذایی یا داروخانه محله خود، یک جعبه قرص روزانه (جعبه یادآوری) خریداری کنید.
- برای هر نوبت خوردن دارو، هم روی گوشی خود و هم گوشی و یا تبلت فرزندتان، آلارم ساعت را تنظیم کنید. ساعت را روی حالت اسنوز یا چرت زدن بگذارید تا مدام زنگ بخورد و تنها زمانی آلارم را خاموش کنید که فرزندتان، دارویش را خورده باشد.
- برای یادآوری آسان زمان مصرف دارو بصورت متن یا آلارم، از نرمافزارهای تلفن هوشمند استفاده کنید.
- قوطی یا جعبه قرص کودک یا نوجوان خود را جایی بگذارید که براحتی دیده شود مثلا روی پیشخوان آشپزخانه یا روی میز کنار تخت خوابشان.
- یک لیوان آب کنار بسته داروهای فرزندتان بگذارید تا هر چیزی که هنگام خوردن دارو لازم دارند برایشان فراهم باشد.
- خوردن دارو را با یکی دیگر از عادات روزانه فرزندتان که درست در همان زمان خوردن دارو باید انجام شود تلفیق کنید (مثل مسواک زدن).

در مقام والدین، باید همیشه حواستان باشد که فرزند خردسال یا نوجوانتان بطور مرتب و سر وقت داروهایش را بخورد و به شیوهای آرام و مثبت، زمان مصرف دارو را به او یادآوری کنید. از او بپرسید کدام روش یادآوری از نظر او بهتر است (مثلا اینکه شما مرتب جعبه قرصش را وارسی کنید و ببینید داروهایش را قبل از اینکه به او یادآوری کنید خورده است یا خیر). گاهی اوقات، استفاده از جعبه برچسب (یا جدول ستاره) یا دادن پاداش برای تشویق بچههای کوچکتر هم میتواند راهگشا باشد. زمانی که فرزندتان مجبور است برای مدتی طولانی دارو بخورد، حمایت از او و دادن پاداش طی یکی دو ماه اول که خوردن دارو برایش دارد تبدیل به یک عادت روزمره میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است. پس از اینکه فرزندتان به شرایط و روتین جدید عادت کرد، دیگر خودش بصورت خودکار و بدون نیاز به یادآوری شما داروهایش را خواهد خورد.

و در پایان اینکه، گاهی فرزندتان قادر نیست دارویش را بخورد چون در زمان مقرر، دم دستشان نیست!
- همیشه سر وقت، دواهایش را از داروخانه بگیرید تا یک وقت تمام نشود. در برخی موارد هم میتوانید از مسئول داروخانه بخواهید بصورت خودکار داروها را برایتان بفرستد یا طبق برنامهای منظم، به درب منزل ارسال کند. ببینید برنامه بیمه و داروخانه محلهتان، چه اقداماتی جهت سهولت کار شما میتوانند انجام دهند.
- قوطی قرص فرزندتان را هر هفته در یک روز مشخص و ثابت، مثلا یکشنبهها، پر کنید.
- از پزشک فرزندتان بخواهید که به مقدار کافی دارو تجویز کند تا بتوانید در صورت لزوم، هم در منزل و هم در مدرسه، برایش دارو کنار بگذارید. اگر فرزندتان همزمان در دو خانه زندگی میکند (بچههای طلاق)، باید داروی مورد نیازش را در هر دو مکان، داشته باشید و تا جایی که میتوانید، از یک روتین ساده برای مصرف دارو در هر دو منزل استفاده کنید.
- پیش از شروع سفر و تعطیلات، برنامهریزی کنید و زمانی که احتمال تغییر برنامههای روزانه وجود دارد، داروهای فرزندتان را همراه با خود ببرید.
اگر در پرداخت هزینه داروهای فرزندتان مشکل دارید، از پزشک خود بخواهید اطلاعات لازم در مورد برنامه نسخه دارای تخفیف و یا منابعی که به شما در تامین هزینهها کمک کند را در اختیارتان قرار دهد. موضوع بچهها و دارو را جدی بگیرید.