تلویزیون میتواند یک منبع آموزش و سرگرمی برای کودکان باشد. اما مشاهدهی نامحدود و خارج از کنترل آن، کودکان را با واقعیتهایی روبهرو میکند که از نظر روانشناختی هنوز آمادهی هضم آنها نیست؛ صحنههای خشونت و خونریزی، کودکان گرسنهی بیپناه و یا گزارشهایی دربارهی کودکربایی. همهی اینها کودک را نگران و ناراحت میکند و او را تحت تاثیر اخبار منفی قرار میدهد. شاید شما هم کودکانی را بشناسید که پا به پای بزرگترها اخبار میبینند و به مسائل روز اشاره میکنند. به اعتقاد اپلیکیشن داستان صوتی آی قصه این وضعیت نگرانکننده است و به کودکان آسیب جدی میرساند. به همین دلیل تیم پژوهشی و آموزشی آی قصه در مجله کودک تصمیم گرفته نکاتی دربارهی نظارت بر کودک، تاثیر تلویزیون و تاثیر اخبار بد بر کودک با والدین در میان بگذارد.

اخبار بد چطور بر کودک تاثیر میگذارند؟
متاسفانه امروزه کودکان زیادی از مسائل روز جامعه اطلاع دارند و بخشی از آنها تحت تاثیر اخبار منفی قرار دارند. آنها ممکن است بارها دربارهی داستانهایی که در تلویزیون دیده یا در اخبار شنیدهاند، کابوس ببینند. کودکان اغلب از اطلاعات، تجربه یا درک کافی برای ارزیابی واقعی خطرات برخوردار نیستند. به همین دلیل تمایل دارند که جاهای خالی داستان را با تخیل خود پر کنند. یک تیتر چشمنواز میتواند دانهای برای سناریوهای کابوس باشد و آنها را چندین شب بیدار نگه دارد.
بنابراین اگر قصد دارید به فرزند خود اجازه دهید تلویزیون را تماشا کند، توصیه میکنیم تا زمانی که کودک شما به ده سالگی نرسیده است، تماشای برنامههای مختص مخاطبان جوان و اخبار را محدود کنید. همچنین سعی کنید هنگام تلویزیوندیدنِ کودکتان حاضر باشید. در این صورت شما دقیقاً میدانید کودکتان چه چیزی دیده است. مهمتر از همه اینکه شما میتوانید محتوای برنامه را با او مرور کنید. به این ترتیب، شما میتوانید تاثیر تلویزیون را ببینید و فرصت دارید با ترس احتمالی کودکتان مقابله کنید.

تاثیر اخبار بد بر کودک را جدی بگیرید
اگر فرزند شما دربارهی چیزی که دیده یا شنیده است صحبت میکند، همیشه او را جدی بگیرید. در برابر وسوسهی خندیدن به تصورات غیرمنطقی کودک مقاومت کنید. خندیدن و بیتوجهی باعث نمیشود فرزند شما احساس بهتری داشته باشد. کودکان در مورد چیزهایی که ممکن است برای بزرگسالان پوچ به نظر برسند، نگران میشوند. اما اگر احساس تمسخر کنند، ممکن است تصمیم بگیرند که نگرانیهای خود را مخفی کنند.
توجه مضاعف به نگرانیهای فرزندتان و حل مسئلهی او ضروری است. این کار به او آرامش میدهد و احساس امنیت را به او برمیگرداند. به یاد داشته باشید در شرایط امروز، مهم است که با فرزندان خود در مورد آنچه در اخبار میگذرد صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: از کودکان در برابر اخبار بد محافظت کنیم
میزان مواجهه کودک با اخبار را مدیریت کنید
همهی ما زمانی را صرف گوش دادن به پوشش خبری در مورد حوادث غمانگیزی مانند بلایای طبیعی، اقدامات تروریستی و وقایعی با از دست دادن جان انسانها کردهایم. و در این موقعیتها حواسمان به کودک نباشد. درواقع والدین اغلب از میزان مواجهه فرزندان خود با تلویزیون اطلاع ندارند. ممکن است کودکان غیرمستقیم نیز در معرض اخبار بد قرار بگیرند. شاید صدای تلویزیون را بشنوند. یا مکالمهی بزرگسالان دربارهی اخبار را ببینند. ممکن است کودکان کاملاً و بهدرستی آنچه را که میشنوند، درک نکنند. اما گاهی اوقات این آگاهیهای نصفهنیمه میتواند منبع اضطراب و نگرانی باشد.
متاسفانه کودکان همیشه نمیپرسند. گاهی فقط میشنوند و فکر میکنند. بچهها نه اخبار میخوانند و نه اخبار میبینند. اما آنها اخبار را از ما میشنوند.

درست است که دوری از اخبار سخت است. اما این کار به این معنا نیست که ما از آنچه اتفاق افتاده کمتر ناراحت هستیم. اما این بدان معناست که ما در حال برداشتن قدمهایی هستیم تا مواجهه فرزندمان با اخبار منفی را محدود کنیم و تابآوری خود و فرزندانمان برای مقابله با شرایط سخت را افزایش بدهیم.

با تاثیر اخبار بد بر کودک چه کنیم؟
هرچقدر شما مراقب فرزندان خود باشید، باز هم این احتمال وجود دارد که درگیر تاثیر اخبار بر کودک خود شوید. آیا برای چنین موقعیتی آمادگی دارید؟ تیم پژوهشی و آموزشی اپلیکیشن داستان صوتی آی قصه چند راهکار پیشنهاد میدهد.
گفتوگو کنید
با فرزندان خود صحبت کنید. والدین باید با فرزندان و نوجوانان خود در مورد آنچه دیده و شنیدهاند صحبت کنند. سعی کنید شایعات یا سوءتفاهماتی را که کودک ممکن است داشته باشد، توضیح دهید یا تصحیح کنید. در این گفتوگو از کودک بخواهید سوال بپرسد و به سوالات او پاسخ دهید.
اهمیت سوالات را دست کم نگیرید
به سوالاتی که کودک میپرسد، خوب گوش بدهید. آیا خانهی ما هم آتش میگیرد؟ هواپیمای ما هم سقوط میکند؟ اینجا هم جنگ میشود؟ این سوالات، اضطراب نامحسوسی که قرار گرفتن در معرض رسانهها میتواند ایجاد کند را بهخوبی نشان میدهند.
بنابراین نترسید و اگر دربارهی تاثیر اخبار بد بر کودک خود شک دارد، از او به طور مستقیم بپرسید که آیا دربارهی چیزهایی که روی صفحه دیده نگران است؟ شما با این پرسش هم به افکار او پی میبرید و هم کودکتان را تشویق میکنید که ترس را مخفی نکند و نگرانیهایش را با شما به اشتراک بگذارد.

احساس امنیت بدهید
بله، جهان پر از ناامنی و اتفاقات دلخراش است. اخبار بد گاهی مثل این روزها ما را احاطه میکنند. اما اینها حق کودک نیست. شما وظیفه دارید به کودکتان اطمینان دهید که جایش در کنار شما امن است و از تاثیر اخبار منفی بر او جلوگیری کنید.

به نشانهها دقت کنید
کودکان همیشه سوال نمیکنند. بسیاری از اوقات نگرانیهای خود را مخفی میکنند، ترسهایشان را بروز نمیدهند و خودخوری میکنند. اما ممکن است آنها واقعاً درگیر اضطراب باشند و شما متوجه نشوید. بیخوابی، کابوس، کجخلقی و بدغذایی از نشانههای اضطراب است! این نشانهها را به یاد بسپارید.
مجله کودک این مقاله را با هدف آگاهیبخشی به والدین دربارهی تاثیر اخبار بد بر کودک تهیه کرده و ترجمهای از مقالههایی از سایتهای apa و familyeducation است. فراموش نکنیم: «اخبار برای بزرگترها، قصه برای بچهها». تیم پژوهشی و آموزشی اپلیکیشن داستان صوتی آی قصه امیدوار است کودکان در سراسر جهان در صلح و آرامش زندگی کنند.
از ای قصه ممنونم که یادمون انداخت حواسمون به تاثیر اخبار بد روی کودک باشه. مطلب خیلی مفیدی بود.