کدام سبک فرزندپروری مناسب من است؟
به گزارش مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی شرکت دنیای کودکان آی قصه: فرزندپروری سالم یا به عبارتی تربیت کودک، یکی از چالشبرانگیزترین و لذتبخشترین کارهای دنیاست. کاری که حتی تا دهه قبل، غریزی و طبق آموزههای نسلهای گذشته انجام میشده است اما امروز کمی اوضاع فرق میکند و سبکهای متفاوتی از فرزندپروری نیز شناسایی شدهاند؛ اما در نهایت بهترین روش فرزندپروری کدام است؟ یا کدام سبک فرزندپروری مناسب من است؟
به همین منظور، نشستی با موضوع «فرزندپروری» با حضور خانم دکتر غزال حاجینصراله، متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی و خانم الهام پورمحمد، روانشناس و مشاور خانواده، در موسسه فرهنگی هنری آی قصه با همکاری اپلیکیشن دانشبنیان آی قصه برگزار شد. بخشهای ابتدایی گزارش این نشست در روزهای گذشته در آی قصه منتشر شدهاند.
فرزندپروری و روانشناسی کودک (بخش اول): «فرزندپروری سالم یعنی چه و چه مراحلی دارد؟»
فرزندپروری و روانشناسی کودک (بخش دوم): «نیاز کودک به محدودیت و نه شنیدن»
فرزندپروری و روانشناسی کودک (بخش سوم): «نیاز والدین یا نیاز کودک؟»
در سه بخش قبلی به تعریف مفصل فرزندپروری پرداختیم و نیازهای اساسی کودک را شناختیم. در این بخش، که بخش انتهایی نشست ذکرشده است، به این پرسش پرداختیم که در نهایت بهترین روش فرزندپروری کدام است؟
ویدئوی بخش چهارم نشست آنلاین «فرزندپروری و روانشناسی کودک» را ببینید. در این بخش به پرسش «کدام سبک فرزندپروری مناسب من است؟» پرداخته شده است. در ادامه گزارش این نشست را نیز میتوانید بخوانید.
همراهی و حضور تاثیرگذار در کنار کودک، کلید اصلی فرزندپروری سالم
به گفتهی خانم پورمحمد، گاهی والدین علیرغم حضور در کارگاههای فرزندپروری، مطالعه و توجه به رشد کودک، نمیتوانند در روز، یک ساعت زمان مفید و تاثیرگذار در غیاب عوامل پرتکنندهی حواس مثل موبایل و تبلت با کودک بگذرانند. تنها کافیست روزی یک ساعت را به طور کامل به کودک اختصاص دهید، با او صحبت کنید و بازی کنید. این رفتار پیامدهای مثبت زیادی دارد؛ مثلاً کاهش پرخاشگری، کاهش جیغ زدن و بیتابی، جلوگیری از رفتارهای ناخوشایند و… . کودک، از همراهی شما لذت میبرد، از این که تمام حواستان معطوف به اوست، از اینکه با شما معاشرت میکند و توجهتان را احساس میکند. همین رفتار، به کودک القا میکند که دوستداشتنی است، که کافی است، که مهم است.
خانم حاجینصراله در نشستی که اپلیکیشن قصه های کودکانه آی قصه درباره فرزندپروری برگزار کرده بود، میگوید که حضور موثر والدین کنار کودک، باعث افزایش خلاقیت او نیز میشود. در صورتی که همیشه کودک را به صفحههای نمایش مثل تلویزیون و موبایل بسپاریم و خودمان نیز در این شبکهها غرق شویم، دیگر چیزی برای ارائه نداریم و تنها اطلاعات و تاثیرات را از دنیای بیرون دریافت میکنیم. همچنین تعامل با کودک، به او برقراری ارتباط را میآموزد. بازی کردن با کودک، بسیار اهمیت دارد؛ برای کودک زمان بگذارید و با او بازی کنید.
در نهایت کدام سبک فرزندپروری را انتخاب کنیم؟
آی قصه پیشتر در مقالهی «بالاخره فیل باشیم یا ببر؟» به انواع سبکهای فرزندپروری پرداخته است. این مقاله را میتوانید از اینجا مطالعه کنید.
اما در بین راهها و شگردهای متعدد فرزندپروری، کدام راه بهترین انتخاب است؟ خانم پورمحمد در این باره معتقد است اصطلاحها میتوانند در کنترل رفتار والدین به کمکمان بیایند و نظریهها را تداعی کنند؛ مثلاً در مواقعی که مادر کنترل بیش از حد اعمال میکند، والد دیگر میتواند با بیان اصطلاح هلیکوپتری یا چمنزنی، به مادر یادآوری کند این رفتارش میتواند آسیبزا باشد.
در کل، تمامی این راهکار، در کنار هم میتوانند مفید باشند؛ به شرطی که به تعادل و پنج نیاز اصلی کودک توجه کنیم و بدانیم که شیوهی درست، از خانوادهای به خانوادهی دیگر و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
این گزارش در ادامه نشستی با موضوع «فرزندپروری» با حضور خانم دکتر غزال حاجینصراله، متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی و خانم الهام پورمحمد، روانشناس و مشاور خانواده، در موسسه فرهنگی هنری آی قصه تهیه شده است. این نشست از مجموعه شصتنشست است که به کوشش مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی شرکت دنیای کودکان آی قصه تهیه شده است.
بخشهای دیگر گزارش این نشست را هم بخوانید.
فرزندپروری و روانشناسی کودک (بخش اول): «فرزندپروری سالم یعنی چه و چه مراحلی دارد؟»
فرزندپروری و روانشناسی کودک (بخش دوم): «نیاز کودک به محدودیت و نه شنیدن»
فرزندپروری و روانشناسی کودک (بخش سوم): «نیاز والدین یا نیاز کودک؟»